Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese meesterschilder Jopie Huisman. Liefde voor de natuur, mededogen, maar ook het onaanzienlijke waarde geven was voor Jopie erg belangrijk.

Dit is de basis van de vier educatieprogramma’s die wij aanbieden.

Algemene informatie:

Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen

Duur: 1,5 uur

Periode: elke donderdag, het hele jaar door

Tijd: 9.30 tot 11.00 uur of 12.30 tot 14.00 uur (in overleg 12.15 tot 13.45 uur)

Locatie: Jopie Huisman Museum

Kosten: € 3,50 per leerling

Een voorbereidende les wordt opgestuurd.

Vragen? Meer informatie? Boeken? Mail of bel onze educatrice Afke Hepkema op educatie@jopiehuismanmuseum.nl of bel 0515 543 131.

Jopie’s favoriete plek (groep 3 t/m 8)

In het museum gaan we kijken naar de favoriete plekken van Jopie Huisman die hij meerdere malen heeft getekend en geschilderd. De leerlingen gaan de verhalen achter de schilderijen ontdekken en verwerken in kleine tekenopdrachten. Waarom ging Jopie het liefst 's nachts vissen? Waarom hield hij zo van madeliefjes? Waarom schilderde hij zijn familie zo vaak? En wat doen een onderbroek en een sok nu in het museum?

Het programma wordt afgesloten in ons educatie-atelier waar ze een schilderij maken van hun eigen favoriete plek.

Bijzonderheden:

Voor de onderbouw en bovenbouw zijn verschillende programma's geschreven.

Jopie’s verhaal (groep 3 t/m 8)

Jopie Huisman is kunstenaar, voddenkoopman en verhalenverteller. In het museum worden de verhalen van Jopie verteld aan de hand van zijn tekeningen en schilderijen. Soms ontroerend, soms grappig en soms stof tot nadenken gevend over hoe we met elkaar omgaan.

Waarom noemt Jopie een oude melkersbroek een zelfportret? Waarom hebben de soldaten zulke gekke gezichten? En waarom bewaart oude Yde zeep, terwijl hij zich nooit met zeep wast? In kleine tekenopdrachten gaan de leerlingen hun ontdekkingen verwerken.

Het programma wordt afgesloten op zolder waar ze een schilderij maken met als onderwerp: Wat wil jij voor altijd bewaren? Wat is jouw verhaal?

Bijzonderheden:

Voor de onderbouw en bovenbouw zijn verschillende programma's geschreven.

Selfie (groep 5 t/m 8)

Jopie hing graag de clown uit. Hij liep dan met gekke hoeden door de stad om te kijken hoe mensen op hem reageerden. Jopie was van mening dat uiterlijk er niet toe doet. Hij heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot dat wat door de wereld wordt genegeerd of vanzelfsprekend wordt gevonden. Het afval, het tuig.

In het museum gaan we kijken hoe Jopie deze opvattingen in zijn schilderijen overbrengt.

Hoe heeft hij zichzelf geschilderd? Wat viel hem op toen mensen meer geld kregen? Waarom heeft hij zo'n hekel aan oorlog? En waarom schilderde hij al die oude troep?

De leerlingen verwerken deze inzichten in kleine tekenopdrachten.

In ons educatie-atelier gaan de leerlingen ervaren hoe het is om een selfie te maken waarbij ze een ongebruikelijke hoed ophebben. Deze hoed maken ze zelf van kringloopproducten.

De gemaakte selfies worden naar school gestuurd.

Omgaan met elkaar (groep 7 en 8)

Tot januari: inclusief De 3 gestolen schilderijen.

Jopie verstond de kunst om met iedereen, of dat nu belangrijke mensen waren of mensen die als vreemd werden omschreven, om te gaan. Hij voelde zich aangetrokken tot mensen die in de ogen van anderen niets waard waren.

In het museum gaan we kijken hoe Jopie deze op het oog onbelangrijke mensen heeft geschilderd.

Waarom schilderde hij de oude jas van Jelmer en niet Jelmer zelf? Waarom ligt die boer daar op de grond? En wie is Euzie? De inzichten verwerken de leerlingen in kleine tekenopdrachten.

De gestolen schilderijen.                                          

Jopie bewonderde ook mensen als Vincent van Gogh. In de speciale tentoonstelling 'De gestolen schilderijen' (tot januari) zullen de leerlingen ontdekken wat deze roof nu te maken heeft met Jopies bewondering voor Vincent van Gogh. Het is een verhaal met een open einde; de schilderijen zijn nooit teruggevonden. Of hebben de leerlingen meer informatie? Weten zij waar de schilderijen zijn? Dit mogen ze in een vlog gaan vertellen.

De vlogs worden naar school gestuurd.

Na januari zal de vlog een ander thema hebben.

 

Buiten schooltijd - Jopie’s Schetsboek

Kinderen zijn, ook buiten het educatieve programma, van harte welkom in het Jopie Huisman Museum! En natuurlijk mogen hun ouders, grootouders, ooms, tantes, neefjes, nichtjes, vriendjes, vriendinnetjes en andere familie en bekenden ook mee! Want het Jopie Huisman Museum is er voor iedereen!

Het Jopie Huisman Museum is een kindvriendelijk museum. Speciaal voor onze jonge gasten lieten wij door Theater Snater een kinderaudiotour ontwikkelen. Afke Hepkema, onze educatrice, koppelde daar een teken- & ontdekroute aan: Jopie's Schetsboek. Vrolijke teken- en speuropdrachten leiden de kinderen langs de mooiste werken van Jopie, en dagen uit om zelf aan de slag te gaan. Kinderen ontdekken, op hun manier en op hun niveau, de diepgang, de passie en de kracht van Jopie's werk en boodschap.

Jopie's schetsboek is inbegrepen bij de (kinder-)entreeprijs.