Tentoonstellingen in 2017

Tentoonstelling: Mijn Jopie

2016 was het jaar dat het Jopie Huisman Museum dertig jaar bestond. Het museum viert dit jubileum met een bijzondere tentoonstelling. Dertig verhalen zetten Jopie Huisman in de schijnwerper. 

 

Wie Jopie Huisman zegt, denkt vaak aan verstelde onderbroeken of oude schoenen. Dat is maar een van de vele associaties. Ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum van het museum gingen wij op zoek naar al die andere beelden en herinneringen die Jopie oproept. De buren van het museum, de directeur van het Fries Museum en Freek de Jonge: iedereen praat graag over Jopie Huisman.

 

Het resultaat is een kleurrijke, verrassende tentoonstelling die laat zien wat Jopie Huisman teweegbrengt. De geur van halfzware shag, het verlangen naar de natuur of de vraag wie hij nu écht was. Van de schoenen van Abe Lenstra tot de mondharmonica van Jopie. Jopie Huisman zei ooit over een oude kruiwagen: “Voor mij is dat het vinden van een schat. Die kruiwagen vertelt het levensverhaal van een mens, alsof het in een boek beschreven stond.” Zo vertellen ook deze dertig schatten in de tentoonstelling elk een eigen verhaal over ‘mijn Jopie’.

 

 30 verhalen van:

Mirjam Bakker, Henk de Boer, Kris Callens, Henk Deinum, Henk en Voke Gorter, Pieter de Groot, Foppe de Haan, Youp van ’t Hek, Alt van den Heuvel, Pepy Huisman, Lutz Jacobi, Klaas Jansma, Steven de Jong, Freek de Jonge, Kerst Koopman, Eelke Lok, Bert Looper, Jan van der Meer, Syb van der Ploeg, Freark Smink, Hylke Speerstra, Pieter Stellingwerf en Kees Botman, Steven Sterk, Riemer van der Velde, Sjoerdtje de Visser, Sjoerd de Vries, Sylvia de Vries, Asing Walthaus, Hans Wiegel en Jelko van der Wiel.

 

De tentoonstelling is nog tot eind dit jaar in het museum te zien.

 

 

 

 

De vaste tentoonstelling: Jopie’s Paradys

Jopie was een kleurrijk mens en een geboren verteller. Ook al zijn werken vertellen een eigen verhaal en in de expositie Jopie’s Paradys kunt u dat zien én horen! In de audiotour (ook in het Fries, Duits en Engels!) geeft Jopie namelijk zélf toelichting op zijn collectie aan de hand van originele interviewfragmenten.

 

 

Jopie Huisman wordt ook wel de schilder van het mededogen genoemd. Zijn stillevens zijn in de loop van de jaren voor velen universele levenslessen geworden:


‘Wat als oud vuil is afgedankt, verandert in iets dat kan ontroeren. De mensen herkennen zich in mijn schilderijen en vinden zichzelf erin terug’.

 

Van de geboorte van Jopie als kunstenaar tot zijn helden en inspiratiebronnen, het museum maakt de bezoeker deelgenoot van zijn paradijs.

 

‘Voorbij de horizon van Workum houdt de aarde op’ want, zo zei hij: ‘De hemel kan voor mij nooit mooier zijn dan dit’. Workum was zijn hemel op aarde en zijn museum is een weerslag daarvan.

 

Wolkom yn Jopie’s Paradys!