Tentoonstellingen in 2019

Tentoonstelling: Efkes thús

Ter ere van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 hing gedurende dat jaar in het Jopie Huisman Museum een bijzondere bruikleententoonstelling. Uit de privéverzameling van de Zwitserse ondernemer Frederik Paulsen waren ruim dertig werken van Jopie Huisman te zien in Workum.

 

Deze grootste privécollectie werd voor het eerst in het Jopie Huisman Museum tentoongesteld. Hiermee kan het museum eindelijk voldoen aan een van de meest gestelde vragen van bezoekers: “Heeft Jopie Huisman nog meer geschilderd dan wat hier te zien is?”

 

 

Thuis in 2018
'Efkes thús': in 2018 waren 34 werken van Jopie Huisman een jaar lang weer even thuis. Ze keerden terug op hun 'geboortegrond' in Workum, de plek waar Jopie is opgegroeid en die hij 'de hemel op aarde' noemt. Het is niet voor niets dat dit gebeurtde in het jaar dat Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad was.

 

De vaste tentoonstelling: Jopie’s Paradys

Jopie was een kleurrijk mens en een geboren verteller. Ook al zijn werken vertellen een eigen verhaal en in de expositie Jopie’s Paradys kunt u dat zien én horen! In de audiotour (ook in het Fries, Duits en Engels!) geeft Jopie namelijk zélf toelichting op zijn collectie aan de hand van originele interviewfragmenten.

 

 

Jopie Huisman wordt ook wel de schilder van het mededogen genoemd. Zijn stillevens zijn in de loop van de jaren voor velen universele levenslessen geworden:


‘Wat als oud vuil is afgedankt, verandert in iets dat kan ontroeren. De mensen herkennen zich in mijn schilderijen en vinden zichzelf erin terug’.

 

Van de geboorte van Jopie als kunstenaar tot zijn helden en inspiratiebronnen, het museum maakt de bezoeker deelgenoot van zijn paradijs.

 

‘Voorbij de horizon van Workum houdt de aarde op’ want, zo zei hij: ‘De hemel kan voor mij nooit mooier zijn dan dit’. Workum was zijn hemel op aarde en zijn museum is een weerslag daarvan.

 

Wolkom yn Jopie’s Paradys!

 

Voor kinderen: Jopie's Schetsboek

Voor kinderen is er een speciale tekenroute ontwikkeld: Jopie's Schetsboek. Vrolijke teken- en speuropdrachten leiden de kinderen langs de mooiste werken van Jopie, en dagen uit om zelf aan de slag te gaan.

 

Voor kinderen vanaf 4 jaar is de entree nu € 5,00 (incl. Jopie’s Schetsboek). Ook is het Schetsboek te koop in de winkel voor € 5,00 per stuk

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.