De drie gestolen schilderijen (podcast)

Hoe gek het ook klinkt: de basis van het Jopie Huisman Museum wordt gevormd door de diefstal van drie schilderijen in 1984. Een bijzonder verhaal met een open einde…

Jopie Huisman is apetrots in 1984: hij mag exposeren in Nuenen, de plaats waar een van Jopie’s inspiratiebronnen, Vincent van Gogh, jarenlang gewoond en gewerkt heeft. Maar liefst 50 schilderijen worden tentoongesteld in galerie 'Het Weefhuis'. Tijdens de expositie gaat het niet goed met de gezondheid van Jopie, hij belandt in het ziekenhuis in Leeuwarden.

Groot is de schrik wanneer wordt ontdekt dat drie schilderijen, in de nacht van 13 op 14 juli, zijn gestolen. Jopie besluit, vanaf zijn ziekbed, dat onmiddellijk alle resterende werken terug moeten worden gehaald. Hij geeft tevens aan nooit weer te willen exposeren.

Gelukkig heeft een groep vrienden en bewonderaars hem op andere gedachten kunnen brengen. Later zei Jopie over de diefstal: ‘Ik hoop nog altijd dat ze op een mooie dag worden terugbezorgd, dat zou een feest zijn. Ik zou de dief wel in mijn armen willen sluiten.’ Jopie ten voeten uit.

De diefstal werd zo de directe aanleiding voor het stichten van een eigen Jopie Huisman Museum in Workum. Maar die verdwenen schilderijen blijven natuurlijk ontbreken in de collectie.

Tot op de dag van vandaag zijn de werken niet terecht, ondanks talloze inspanningen. Informatie, hoe gering ook, is uiteraard van harte welkom! Dat de diefstal nog steeds leeft onder de Jopie-fans blijkt uit het feit dat een Facebook-bericht over de diefstal eind 2019 viraal ging: meer dan 600.000 views en meer dan 8000 keer gedeeld!

PODCAST
Nederlands bekendste podcastmakers, Simon Heijmans en Marion Oskamp (van De brand in het landhuis) maken, m.m.v. van o.a. kunstdetective Arthur Brand een NPO Radio 1-podcast over de gestolen schilderijen van Jopie.

Klik hier voor de podcast!

Wij blijven alert, u ook?

De drie gestolen werken: Handschoenen (1976), Merelnest (1981) en De drie lotgenoten (1981).

Wel inlichtingen, maar wilt u anoniem blijven? Deel uw informatie met Meld Misdaad Anoniem