De vaste tentoonstelling: Jopie’s Paradys

Jopie's werk
Jopie's werk ontroert, inspireert, biedt een spiegel, toont de menselijke zwak- en schoonheden en intrigeert. Want Jopie's werk en boodschappen zijn van alle tijden en spreken nog steeds vele mensen aan. Liefde voor de natuur, mededogen, maar ook het onaanzienlijke waarde geven bepaalt Jopie's werk. Het is de menselijke maat die de rode draad vormt in zijn veelzijdige oeuvre. Jopie voert u mee in zijn wereld en maakt u deelgenoot van zijn passies.

Hemel op aarde
Van de geboorte van Jopie als kunstenaar tot zijn helden en inspiratiebronnen (Vincent van Gogh, Miles Davis, Gandhi, Abe Lenstra, Einstein e.a.) maakt het museum de bezoeker deelgenoot van Jopie's wereld. ‘Voorbij de horizon van Workum houdt de aarde op’ want, zo zei hij: ‘de hemel kan voor mij nooit mooier zijn dan dit’. Workum was zijn hemel op aarde en het museum is een weerslag daarvan. En wat was Jopie trots op zijn, speciaal voor hem gebouwde, museum. Zoals hij het noemde: 'kathedraal van m'n kunst': en dat zie je terug in de architectuur.

Wat maakt Jopie Huisman uniek?
Freek de Jonge doopte het museum om tot Museum van het Mededogen. Zelfs nu, zoveel jaar na het overlijden van de schilder in 2000, dankt het museum de nog altijd enorme belangstelling aan de herkenning van de filosofie die Jopie uitdroeg, aan de waarde en warmte van de menselijke maat.

Jopie’s filosofie
Behalve vanwege zijn schilderijen, is Jopie geliefd door zijn levensvisie en prachtige uitspraken. Gelukkig is er veel audio- en videomateriaal bewaard gebleven. Deze gebruiken wij in ons museum. Zo hoort u via (gratis) podcatchers Jopie zelf vertellen over zijn werk waardoor het een extra lading krijgt.

‘Ik heb geen stem gehad in mijn geboorte en ik kan niet verhinderen dat ik straks ogenschijnlijk in het niets verdwijn. Daar tussenin gebeurt het. Dat brengt me in verwarring, daar ben ik door ontroerd.’

Waterwereld (tot 3 januari 2021)

Jaarlijks tonen wij in onze Utfanhuzerskeamer (logeerkamer), een andere wisseltentoonstelling. In 2020/21 is dat WaterWereld. Een prachtige expositie die, getuige ons gastenboek, enorm wordt gewaardeerd door onze bezoekers. Klik hier om kennis te maken met WaterWereld.

'Hoe kleiner de wereld, hoe beter ik me voel. Het riet om mij heen, dan is het kwade de wereld uit. Volgend jaar zal ik dat riet schilderen, ik heb het mij heilig voorgenomen. Een stukje riet met een stukje water eronder.'

Voor kinderen: Jopie's Schetsboek

Voor kinderen is er een speciale teken- & ontdekroute ontwikkeld: Jopie's Schetsboek. Vrolijke teken- en speuropdrachten leiden de kinderen langs de mooiste werken van Jopie, en dagen uit om zelf aan de slag te gaan. Kinderen ontdekken, op hun manier en op hun niveau, de diepgang, de passie en de kracht van Jopie's werk en boodschap.

Jopie's schetsboek is inbegrepen bij de (kinder-)entreeprijs.