De vaste tentoonstelling: Jopie’s Paradys

Het Jopie Huisman Museum, één van de populairste musea van het noorden, is gewijd aan het werk en het leven van de Friese  meesterschilder Jopie Huisman. Liefde voor de natuur, mededogen, maar ook het onaanzienlijke waarde geven. Het is de menselijke maat die de rode draad vormt in zijn veelzijdige oeuvre. Jopie voert u mee in zijn wereld en maakt u deelgenoot van zijn passies. 

Jopie's hemel op aarde
Van de geboorte van Jopie als kunstenaar tot zijn helden en inspiratiebronnen (Vincent van Gogh, Miles Davis, Gandhi, Abe Lenstra, Einstein e.a.) het museum maakt de bezoeker deelgenoot van zijn paradijs. ‘Voorbij de horizon van Workum houdt de aarde op’ want, zo zei hij: ‘De hemel kan voor mij nooit mooier zijn dan dit’. Workum was zijn hemel op aarde en zijn museum is een weerslag daarvan.

Wat maakt Jopie Huisman uniek?
Freek de Jonge doopte het museum om tot Museum van het Mededogen. Zelfs nu, zoveel jaar na het overlijden van de schilder in 2000, dankt het museum de nog altijd enorme belangstelling aan de herkenning van de filosofie die Jopie uitdroeg, aan de waarde en warmte van de menselijke maat.

Jopie’s filosofie
Behalve vanwege zijn schilderijen, is Jopie geliefd door zijn levensvisie en prachtige uitspraken. Gelukkig is er veel audio- en videomateriaal bewaard gebleven. Deze gebruiken wij in ons museum. Zo hoort u via (gratis) podcatchers Jopie zelf vertellen over zijn werk waardoor het een extra lading krijgt.

‘Wat als oud vuil is afgedankt, verandert in iets dat kan ontroeren. De mensen herkennen zich in mijn schilderijen en vinden zichzelf erin terug.’

Wolkom yn Jopie’s Paradys!

Waterwereld (februari 2020 - januari 2021)

Jaarlijks tonen wij in onze Útfanhúzerskeamer (logeerkamer), oftewel de zaal voor wisselende exposities, een andere tentoonstelling. In 2020 is dat WaterWereld. Klik hier om kennis te maken met deze bijzondere expositie.

Voor kinderen: Jopie's Schetsboek

Voor kinderen is er een speciale teken- & ontdekroute ontwikkeld: Jopie's Schetsboek. Vrolijke teken- en speuropdrachten leiden de kinderen langs de mooiste werken van Jopie, en dagen uit om zelf aan de slag te gaan. Kinderen ontdekken, op hun manier en op hun niveau, de diepgang, de passie en de kracht van Jopie's werk en boodschap.

Jopie's schetsboek is inbegrepen bij de (kinder-)entreeprijs.