De waarde en warmte van de menselijke maat

Jopie was een authentiek en krachtig mens, gepassioneerd en kwetsbaar tegelijk, en een unieke autodidacte kunstschilder. Hij kwam op voor arme sloebers en mensen uit de zogenoemde zelfkant van de maatschappij. Niet alleen door naar hen te luisteren en ze gastvrij te ontvangen, maar ook door hen te schilderen; hun lompen en werkschoenen. Met zijn doeken behoedde Jopie hun diepmenselijke verhaal voor de vergetelheid. Iemand heeft hun leven 'gezien' en het met mededogen geregistreerd. Daarmee gaf hij ze de eer die ze naar zijn gevoel verdienden. Zijn schilderijen, of het nu gaat om de mensen of om hun spullen, zijn een hommage aan het eenvoudige Friese boerenleven, het landschap en de cultuur. De portretten zijn standbeelden voor de eenvoud.
 
Naast erkenning en herkenning van de armoede, is er in Jopie's werk ook veel humor te vinden. De humor tussen mensen die, gedreven door omstandigheden, op elkaar zijn aangewezen. Humor was voor Jopie de smeerolie van zijn leven. Ook in de verhalen die hij schreef, komt de humor duidelijk terug. Wie ze leest, leest eigenlijk ‘de achterkant’ van zijn schilderijen. Jopie's oog voor het absurde, voor de menselijke maat en relaties tussen mensen, zien we terug in de vele karikaturen, zowel beschreven als geschilderd. Met name de herkenning was en is veel bezoekers – gezien hun reacties – tot troost.
 
Jopie was gefascineerd door het leven van alledag dat hij met grote gretigheid in zich opzoog en heeft dat leven, zoals hij zelf zegt, ‘op het doek gekwakt.’. Als geen ander verstond hij de kunst om met alle mensen – van notabelen tot vogels van zeer uiteenlopende pluimage – om te gaan. Daarnaast was Jopie al duurzaam voordat het woord werd uitgevinden en was hij gepassioneerd door de natuur. Met een enorme koppigheid, doorzettingsvermogen en onverzettelijkheid heeft hij zijn ziel en zijn levensvisie in zijn schilderijen gelegd. 
 
Wat Jopie Huisman uniek maakt is het feit dat hij zijn filosofie zo krachtig, met zoveel gevoel en energie wist te illustreren. Zijn werken zijn een combinatie van filosofie, esthetiek en fenomenale schilderkunst. Zijn boodschap van mededogen is universeel en tijdloos.